Blogi

12.10.2016

Relatorin kymmenen vuotta, osa 2/10

Relatorin toinen vuosi oli kansainvälistymisen aikaa: firman kaksivuotisjuhlat pidettiin Tallinnassa maaliskuussa 2009 koko firman voimin. Virallisesti työtekijöitä oli tuolloin neljä ja yksi ulkojäsen, joka aloitti työt kolmannen vuoden alussa – mahduttiin siis kaikki yhteen henkilöautoon. Tallinnan risteilyltä ei valitettavasti ole säilynyt kuvia todisteeksi, mutta kuitteja löytyy yrityksen kirjanpidosta – niiden sisällöstä voi jotain päätellä.

Muutenkin ensimmäisten vuosien muistelu on työlästä puuhaa. Tuolloin tapahtui koko ajan kaikenlaista, mutta dokumentit ovat lähinnä asiakkaiden omaisuutta tai nettisivujen uutisia. Turvallisuuskäytännöt on dokumentoitu hyvin alusta alkaen, mutta niistäkään ei tähän tarinaan mitään kovin mehukasta löydy jaettavaksi. Tallinnan risteilyn lisäksi yksi kuiteista löytynyt mieleen jäänyt tapahtuma oli kriittinen housujen repeäminen taksissa Helsingissä. Uusien housujen ostaminen kesti noin viisi minuuttia ja asiakaspalaverista ei myöhästytty, vaikka tilanne näytti uhkaavalta. Aloittavat yrittäjät voivat ottaa tästä opiksi: vaikka rahaa ei liikaa ole, niin housuja ei kannata päästää liian kuluneeksi – se voi kostautua kriittisellä hetkellä.

jouluntoivotukset_kimmo_ja_riku

Vuoden toimitusjohtajan valinta on kuulunut yrityksen perinteisiin alusta alkaen. Joskus valinta on ollut tiukka, mutta yleensä voittaja on löytynyt.

Jälkikäteen ajateltuna kenties merkittävin anti toiselta vuodelta oli nykyisten yrityksen avainhenkilöiden eli Rikun ja Timon asettuminen Relatorin palvelukseen: yrittäjä ei enää ollut kovinkaan yksin ja tulevaisuuden suuntaviivat alkoivat pikku hiljaa hahmottua. Silloin niistä ei vielä tiedetty mitään, mutta moni tuolloin alkanut asia poikii tulosta vielä tänäkin päivänä.

-Kimmo

5.10.2016

TOOP eli ”Tästä on ollut puhetta”

riku_nykanen

Relatorilla autamme erilaisia organisaatioita heidän kokonaisturvallisuuteen liittyvien haasteiden kanssa. Erityisesti kokonais- tai tietoturvallisuuden kehittämisen juuri aloittaneissa organisaatioissa vastuuhenkilöt vastaavat usein ”tästä on ollut puhetta”, kun kysytään konkreettisista toimenpiteistä jonkun asian kehittämiseksi. Olemmekin kokonaisturvallisuuden arvioinneissa lähestyneet asiaa TOOP-indeksin kautta eli kuinka monella kokonaisturvallisuuden osa-alueella organisaatiossa on keskusteltu asioista toiminnan sijaan.

Mistä TOOP-vastaus yleensä kertoo?

On selvää, että tällaisessa tapauksessa työntekijät tai tiimit pystyvät tunnistamaan organisaation toimintaan kohdistuvia uhkia ja arvioimaan riskejä, mutta tekeminen jää keskustelun asteelle. Riskienhallinnan prosessien näkökulmasta on lupaavaa, että uhkia pystytään tunnistamaan. Toisaalta on huolestuttavaa, että asiasta vain keskustellaan. TOOP-vastauksen taustalla voi olla mm. seuraavat asiat: resursseja ei ole käytettävissä, organisaation johto ei ole sitoutunut organisaation turvallisuuden kehittämiseen ja turvallisuustoiminta on hajanaista sekä organisoimatonta.

Kolme lääkettä TOOP-indeksin pienentämiseen:

Riskien tietoinen hyväksyminen ja päätösten dokumentointi

Jos organisaation ongelma on resurssien puute, niin ratkaisun voisi luulla löytyvän helposti. Resurssien lisääminen ei aina kuitenkaan ole välttämätöntä tai edes järkevää. Turvallisuustoimintaan käytettävien resurssien tulee olla tasapainossa organisaation muun toiminnan ja suojattavien kohteiden arvon kanssa. Silloin voi olla syytä vain hyväksyä, että kaikkiin uhkiin ei ole taloudellisesti järkevää toteuttaa vastatoimenpiteitä.  Päätös ja sen perustelut on kuitenkin syytä dokumentoida ja riskiä sekä vastatoimenpiteitä tulisi säännöllisesti uudelleenarvioida. ”TOOP”-vastauksen sijaan parempi vastaus olisi ”olemme arvioineet riskin ja tehneet tietoisen päätöksen sen hyväksymisestä toistaiseksi”.

Sisäisen viestinnän kehittäminen

Jos organisaation johto ei ole sitoutunut turvallisuustoiminnan kehittämiseen, olisi syytä herätellä organisaation sisäisen viestinnän malleja. Yleisesti ottaen kaikissa organisaatioissa ylin johto on kiinnostunut varmistamaan toiminnan jatkuvuuden myös riskien realisoituessa, mutta ei ole välttämättä tietoinen kaikkiin toimintoihin kohdistuvista uhkista eikä siten pysty osoittamaan resursseja niihin varautumiseen. Tällöin on syytä arvioida, toimiiko organisaatiossa uhkien ja riskien kommunikointi tehokkaasti joka suuntaan.

Turvallisuustoiminnan organisointi ja vastuiden jakaminen

Joskus korkean TOOP-indeksin syy on turvallisuustoiminnan hajanaisuus ja organisoimattomuus. Tällöin henkilöt eivät tiedä, mitkä tehtävät heille kuuluvat ja missä aikataulussa turvallisuuteen ja riskienhallintaan liittyviä tehtäviä tulisi toteuttaa. Relatorilla olemme kehittäneet tähän ongelmaan ratkaisun. Tasalla-tilannekuvapalvelun avulla turvallisuustoiminta on mahdollista organisoida selkeiksi henkilökohtaisiksi, aikataulutetuiksi tehtäviksi, joiden toteutumista on helppo seurata. Näin ollen toiminnasta tulee jatkuvaa ja seuranta tapahtuu automaattisesti. Samalla organisaatio pystyy helposti osoittamaan asiakkailleen, että turvallisuustoiminta on jatkuvaa. Valmiiden, parhaisiin käytäntöihin perustuvien sisältöjen avulla on helppoa päästä alkuun organisaation turvallisuuden järjestelmällisessä kehittämisessä.

Jos haluat, että teidän organisaatiossanne siirryttäisiin enemmän puheesta tekemiseen, niin ota yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää.

 

Riku Nykänen

Konsultti, CISSP

 

22.9.2016

Relatorin kymmenen vuotta, osa 1/10

Relatorin syntymästä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta piakkoin ja juhlan kunniaksi on aika paljastaa kunkin vuoden kohokohdat pienimuotoisissa yrityksen perustajan muistelmissa. Kaikkea ei onneksi kukaan muista ja toisaalta aika kultaa muistot, joten tiedossa on hyvinkin subjektiivisia tarinoita. Ehkä niistä kuitenkin on iloa sekä asiakkaille että työntekijöille.

relator_ytj
Ensimmäinen tilastomerkintä Relatorista löytyy helmikuulta 2007, varsinainen syntymäpäivä on 8.3.

Relatorin syntymän todellista syytä ei taida tietää kukaan. Itselläni oli ajatus yrittäjyydestä muhinut taustalla jonkin aikaa, mutta varsinainen päätös tuli melko nopeasti ja kovin paljon asiaa ajattelematta. Kuulemma olin kotona yhtenä kauniina päivänä ohimennen ilmoittanut, että ”otin muuten juuri lopputilin ja perustan oman firman”. Asiakkaista ei ollut varmuutta, ensimmäinen tavoite oli hetken aikaa konsultoida yhden miehen firmana ja toimia kotikonttorista käsin ilman isomman firman murheita.

Niin siinä sitten kuitenkin kävi, että mopo karkasi lähes heti käsistä ja Joensuun Timo aloitti ensimmäisenä palkattuna työntekijänä. Sopimus allekirjoitettiin Jyskässä 27. kesäkuuta 2007 ja kuvaaja oli paikalla.

timo-ja-kimmo

Herra numero 2 ja herra numero 1 työsopimusta sinetöimässä 27.6.2007.

Ensimmäisten vuosien työt olivat enemmän tai vähemmän SharePoint-konsultointia, erityisen hienoa ja yrityksen jatkon kannalta merkittävää oli saada heti aluksi asiakkaiksi isoja ja luotettavia organisaatioita. Projektit olivat haastavia ja töitä tehtiin pitkäjänteisesti. Kiitos siitä!

Oikeastaan vain ruoka on heikentynyt vuosien varrella: ensimmäiset kuukaudet sain tehdä hommia kotona eikä tarvinnut turvautua lounasaikaan palveluntarjoajiin. Viime vuosina on tosin löytynyt nepalilaiset muikut Katajanokalta, mutta niistä enemmän seuraavissa osissa…

-Kimmo

16.11.2015

Siinä on paikka, miksi et lauo?

Monesti olemme porukalla samaa mieltä, että jotain parannettavaa olisi. Yhtä usein keksimme tuhat ja yksi eri tapaa ratkaista ongelmat. Valmiita vaihtoehtoja on tarjolla. Valitaan vain paras ja toteutetaan se. Helppoa kuin mikä.

Miksi sitten niin usein tuntuu, että kehitys voisi kehittyä nopeamminkin?

Lupauduin pohdiskelemaan tätä ääneen tammikuussa sote-ICT:n näkökulmasta. Otsikkona olisi “Mennäänpäs mokoman suon yli, että heilahtaa – Kokemuksia ja suosituksia sosiaali- ja terveydenhuollon IT-projekteista.” Paikkana Nordic Health Technology & eHealth Forum 2016.

En aio jauhaa ongelmia, vaan kertoilla näkemyksiäni siitä, miten “suon ylitys” voisi mennä sujuvammin ja ja turvallisemmin, sekä mitä se vaatisi, että menee sujuvammin ja turvallisemmin. Onnistumisten eteen kun pitää yleensä tehdä muutakin kuin vain päättää onnistua. Tahto on edellytys, mutta se ei yksin riitä.

Ja, yleensä kun yksi esittää ratkaisuja, niin loput sata esittävät syitä, miksi juuri noin ei voisi toimia. Sanojen vaihdosta syntyy uusia ajatuksia, joten tulehan paikalle väittämään vastaan, myötäilemään tai muuten vain viihtymään!

Juhana

P.S. Uskon havainnollisia esimerkkejä olevan jo valmiina omasta takaa, mutta jos tiedossasi on joku sopivan ihmeellinen tapa jättää uudistumatta, tai usein toistuva keino sössiä tilaisuus, niin kerro siitä kommenteilla tai jotenkin. Lupaan ainakin lukea ne läpi…

Kirjoittaja Juhana Suurnäkki toimii Relatorissa konsulttina.

juhana

Juhana on kokenut ICT-alan ammattilainen, jonka erikoisosaamisena on arkkitehtuurit, tietojärjestelmien suunnittelu, laajat käyttöönottohankkeet sekä tietojärjestelmien tietoturvavalmistelut ja auditoinnit. Juhana on toiminut uransa aikana erilaisissa projektinhallintatehtävissä, konsulttina ja asiantuntijana. Useiden vuosien kokemusta löytyy mm. erilaisista tietoturvakriittisistä hankkeista sosiaali- ja terveysalalta. Juhana on ollut aktiivisesti mukana myös useissa kansallisissa kokonaisarkkitehtuuri- ja määrittelyhankkeissa.

22.5.2015

41. Terveydenhuollon ATK-päivät Tampereella

Kuntaliiton organisoimat Terveydenhuollon ATK-päivät on perinteinen vuosittainen tapahtuma, joka tänäkin vuonna kokosi yhteen yli tuhat terveydenhuollon, sosiaalihuollon, hallinnon sekä tietojenkäsittelyn asiantuntijaa. Päivien ohjelmassa on esityksiä ajankohtaisista aiheista, kumppaneiden näyttelyosasto, sekä lukemattomia mielenkiintoisia keskusteluja vanhojen ja uusien tuttujen kanssa. Erityisesti tämä viimeinen kohta on omalla ATK-päiväagendallani ensimmäisenä jo useamman vuoden ajan. Osallistujalistan 1200 nimestä löytyy uskomattoman monta henkilöä, jonka kanssa on ollut kunnia työskennellä sen jälkeen, kun 2002 siirryin sote-ict -alan pariin.

Niin paljon tuttuja, niin vähän aikaa. Se tarkoittaa tauotonta keskustelua ja kuulumisten vaihtoa. Seuraavassa tiivistystä siitä, mistä tänä vuonna puhuttiin ja mitä ajatuksia aiheet herättivät.

Lue lisää »

21.4.2015

Geenitutkimus vai tietoturvakartoitus?

Geenitutkimus on mielenkiintoinen, mutta tavallaan myös pelottava asia. Viime vuosina on tullut saataville palveluita, joissa netistä voi tilata selvityksen omista geeneistään näytettä ja rahallista korvausta vastaan. Vaikka satasen testillä ei asiantuntijoiden mukaan saakaan kovinkaan kattavaa tietoa omasta perimästään, niin aukaisee se kuitenkin näkymän aiemmin tuntemattomiin tietoihin omasta perimästä. Monia ihmisiä arveluttaa geenitutkimuksen teettäminen siksi, että se kertoo mahdollisesti suuremmista riskeistä sairastua perinnöllisiin tauteihin tai muuta epämiellyttävää tietoa.

Tietoturvakartoituksella on jotain yhteistä geenitutkimukseen. Tietoturvakartoituskin paljastaa monesti epämiellyttäviä ja arkaluontoisia asioita, joilta mielellään sulkisi silmänsä. Toisaalta tietoturvakartoituksen tuloksissa on yksi helpottava asia verrattuna geenitutkimukseen. Tietoturvakartoituksen tuloksille voidaan tehdä jotain, mutta geenejään ihminen ei voi muuttaa tutkimuksen tuloksista huolimatta. Siinä missä geenitutkimuksen lopputuloksen pitäisi olla joka kerta samanlainen, voi organisaatio kehittää toimintaansa parantua ”perinnöllisistä” ongelmistaan.
Lue lisää »

19.1.2015

Kokonaisarkkitehtuuri organisaation tukena

Yritykset ja julkishallinnon organisaatiot toimivat haastavassa ja nopeasti kehittyvässä toimintaympäristössä. Vaaditaan tehokkuutta sekä nopeaa reagointia muutoksiin. Vaikka kokonaisuudet ovat entistäkin monimutkaisempia, tulisi toiminnan ja tietojärjestelmien toimia hyvin yhteen. Kokonaisarkkitehtuuri on keskeinen apuväline pyrittäessä vastaamaan näihin haasteisiin.

Kokonaisarkkitehtuuri, viitearkkitehtuuri ja muut arkkitehtuuritermit ovat usein päätöksentekijöille vieraita ja koko aihepiiri koetaan monimutkaisena asiana joka kuuluu vain siihen hyvin perehtyneille asiantuntijoille – arkkitehdeille. Tosiasiassa kokonaisarkkitehtuurin tulisi kuitenkin yksinkertaistaa monimutkaisia asioita ja toimia eri osapuolten päätöksenteon ja viestinnän helpottajana.
Lue lisää »

11.12.2014

Terveyskeskus verkossa

Digilen toimitusjohtaja Reijo Paajanen piti hyvän puheen Jyväskylässä 26.9.2014 pidetyssä 2020-luvun sairaalan uusia ICT-ratkaisuja visioineessa teematilaisuudessa. Paajanen herätteli kuulijoita miettimään, voisiko verkkokaupparatkaisut olla alustana myös sairaalan tietojärjestelmille. Ajatus on mielenkiintoinen, ovathan verkkokaupat monessa suhteessa hyvinkin analogisia sairaalamaailman tarpeille. Lisäksi ratkaisut ovat kovassa käytössä koeteltuja ja niiden kehittämiseen on panostettu ja panostetaan tuntuvasti ympäri maailman.

Seuraavassa on pientä ajatusleikkiä siitä, mitä verkkokauppa voisi tuoda potilaan käyttökokemukseen. Ajatuksena on herätellä keskustelua siitä, mitä kaikkea kannattaa toteuttaa toimialakohtaisesti ja mitä kaikkea meillä on jo valmiina. Ajatukset eivät missään nimessä ole täydellisen toteutuskelpoisia, eikä verkkokauppakaan ole ainoa vaihtoehto ideoiden ammentamiseen, onhan esimerkiksi Facebook tavoittelemassa roolia terveydenhuollon toimijana.
Lue lisää »

2.9.2014

Kyberturvallisuutta, tietoturvallisuutta vai jotain muuta?

Kyberturvallisuus on kuuma aihe. Jopa niin kuuma, että kyberturvallisuudesta annetaan usein keskenään täysin ristiriitaisia lausuntoja. Yleisesti keskusteluista näkyy, että kyberturvallisuus, tai jopa pelkkä kyber, on usein erilailla tulkittu käsite. Määritelmiäkin kyberille löytyy kymmeniä ellei satoja. Meiltäkin usein kysytään, että mitä se kyber oikein on, joten avaan tässä muutamia näkökulmia.

Kansainvälinen standardointiorganisaatio ISO määrittelee standardissaan ISO/IEC 27032:2012 kyberturvallisuuden luottamuksellisuuden, eheyden ja saatavuuden turvaamiseksi kyberavaruudessa. Kyberavaruus on taas ISO:n mukaan monimutkainen ympäristö, joka koostuu vuorovaikutuksessa olevista ihmisistä, ohjelmistoista ja palveluista Internetissä, jotka ovat yhdistetty teknologisten laitteiden ja verkkojen avulla. ISO:n mukaan kyberturvallisuus on tietoturvallisuuden alakäsite eli tietoturvallisuus on laajempi käsite kuin kyberturvallisuus. ISO:n määritelmä perustuu perinteiseen tietoturvallisuuden määritelmään tiedon luottamuksellisuudesta, eheydestä ja saatavuudesta ja siirtää sen verkottuneeseen yhteiskuntaan.
Lue lisää »

15.8.2014

Suosi suomalaista

20140706_103111

ICT-ala on perinteisesti ollut kovin kansainvälistä. Viime aikoina pilvipalvelut, sosiaalinen media ja muut verkottuneen tietotekniikan palvelut ovat tehneet alasta entistä kansainvälisemmän. Samaan aikaan Suomi pohtii valtiona keinoja, joilla työtä ja rahaa saataisiin lisää kotimaahan. Voimme ostaa suomalaista hammastahnaa (Oxygenol lienee ainoa aidosti suomalainen – tämä ei ole maksettu mainos), Pernajan perunoita ja kotimaisia kurkkuja.

Hyvin harvoin kuitenkin pysähdymme pohtimaan, voisimmeko valita organisaatiollemme aidosti kotimaisen ICT-palvelun. On helppoa ostaa Microsoftia ja Googlea, mutta kotimaisen F-Securen younited-palvelu onkin jo vähän vaikeampi tapaus puhumattakaan jostain suomalaisen pienehkön yrityksen palvelusta, vaikka se olisikin halvempi, joustavampi ja turvallisempi. Aina ei suomalaista palvelua tietenkään löydy kilpailukykyisesti, mutta melko usein asiaa ei ole edes mietitty kotimaan edun näkökulmasta.
Lue lisää »

4.7.2014

Turvallisuutta sosiaalisesta mediasta

Kuuma Kreikan kesä tarjosi heinäkuun alussa uusinta tutkimustietoa kyberturvallisuudesta 13th European Conference on Cyber Warfare and Security –tapahtuman muodossa. Esitykset pyörivät kyberturvallisuuden ympärillä erilaisista näkökulmista. Yksi otsikko nousi esiin useammassakin esityksessä; sosiaalisen median käyttö tiedustelutiedon lähteenä.

Sosiaalinen media, kuten Facebook, Twitter ja Youtube, pitää sisällään jatkuvasti kasvavan, suuren massan julkista tietoa ihmisten tekemisistä ja mielipiteistä. Koska tieto on julkista, se tarjoaa mielenkiintoisen lähteen analysoida mitä kaikkea sekä yksittäisistä henkilöistä että ryhmistä voidaan päätellä. Erityisesti tutkimuksen kohteena tuntuu olevan, että voidaan tiedon perusteella ennustaa mahdollisia rikoksia tai muita tapahtumia, jotka saattavat vaarantaa yhteiskunnan turvallisuutta.
Lue lisää »

12.6.2014

Accent and ligature insensitive comparison in Powershell

Comparing unicode encoded strings without accented characters and ligatures effecting the comparison is easily achieved with Powershell or other languages in a .NET environment.
Lue lisää »

20.5.2014

Omavalvontasuunnitelma

Omavalvontasuunnitelma – uusi velvoite sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen turvallisuudelle

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä muuttui huhtikuussa 2014. Tietoturvallisuuden kannalta oleellisia ovat uudet säädökset tietojärjestelmien olennaisista vaatimuksista ja niiden osoittamisesta sekä palvelujen antajan omavalvonnasta. Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palvelujen antajan on vuoden 2015 alkuun mennessä laadittava tietoturvaan ja tietosuojaan sekä tietojärjestelmien käyttöön liittyvä omavalvontasuunnitelma. Suunnitelman tarkoitus on selvittää, miten laissa erikseen luetellut järjestelmien käyttöön liittyvät asiat varmistetaan.
Lue lisää »

2.4.2014

”Pitäisikö meidän vaihtaa maceihin?”

Joku aika sitten keskustelin turvallisuusasioista erään teollisuusyrityksen ylempään keskijohtoon kuuluvan henkilön kanssa. Hän esitti kysymyksen: ”Pitäisikö meidän vaihtaa maceihin, kun niille ei ole viruksia?”. Taustalla oli huoli minimoida kaikki turvallisuusriskit eräässä hankkeessa. Tähän kysymykseen törmää muodossa tai toisessa silloin tällöin, joten ajattelin hieman avata kysymyksen taustaa.

Aloitetaan pienellä määrittelyllä. Tietokoneviruksella tarkoitetaan perinteisesti haittaohjelmaa, joka osa levittää itseään tietokoneesta toiseen. Haittaohjelma taas on yleisempi käsite, jolla tarkoitetaan kaikkia ei-toivottuja sovelluksia. Virusten lisäksi muita haittaohjelmia ovat esimerkiksi troijalaiset, mainosohjelmat ja kiristysohjelmat. Eli pelkistä viruksista puhumisen sijaan olisi syytä puhua kuinka voidaan välttyä haittaohjelmilta.
Lue lisää »

6.11.2013

Yksi turvallinen SharePoint, kiitos

Relatorin asiantuntijat toimivat päivittäin projekteissa, joissa ensi silmäyksellä ristiriitaiselta vaikuttavat vaatimukset kohtaavat. Näkökulmasta riippuen esimerkiksi tietojärjestelmän ja siihen liitettyjen toimintojen ykkösprioriteetti voi olla helppokäyttöisyys tai turvallisuus. Useimmiten on helpointa todeta, että helppokäyttöisyys ja tietoturva ovat aina ristiriitainen parivaljakko ja panostus toiseen on pois toiselta. Onko aina näin?
Lue lisää »

24.9.2013

ALM ei ole entisensä

Sovellusten elinkaaren hallinnan (ALM, Application Lifecycle Management) voidaan sanoa olevan kattotermi kaikelle, mitä sovelluksen olemassa olon aikana tapahtuu. Se kattaa tekemisen eri vaiheet ideasta ylläpitoon, niiden koordinoinnin ja hallinnan sekä työkalutuen. Kyseessä ei ole mikään uusi keksintö, mutta se on vuosien varrella kokenut sen verran muutoksia, että alkuperäistä ja uutta yhdistää enää samantyylinen nimi.

Alkuperäinen ALM korosti standardointia, prosessien määritystä sekä niiden mukaista toimintaa. Ohjelmistoprojektin hallinnan avainten nähtiin olevan tarkassa prosessin määrittelyssä. Osa tarkkaa asioiden määrittelyä oli myös perättäisiin vaiheisiin jaettu järjestäytyminen, jonka tunnemme paremmin vesiputousmallin nimellä. Vastaavasti prosessi tuli työkalun mukana, johon oli määritelty paras tapa toimia.
Lue lisää »

12.7.2013

Kybertietoisuus kasvaa

Jyväskylän yliopisto isännöi  12th European Conference on Cyber Warfare and Security konferenssia 11.-12.7.2013. Konferenssi tunnettiin aiemmin nimellä European Conference on Information Warfare and Security, mutta kyberulottuvuuden merkityksen kasvun myötä, kyber on otettu mukaan myös nimeen.

Konferenssiesitykset käsittelivät kyberturvallisuutta laaja-alaisesti teknisistä yksityiskohdista lainsäädännöllisiin ongelmiin. Useammassakin esityksessä nousi esiin huoli organisaatioiden valmiudesta kyberturvallisuuden osalta. Jarmo Limnéll Stonesoftilta totesi keynote-puheenvuorossaan, että täydellistä kybertuvallisuutta ei voi saavuttaa, mutta sietokyky (resilienssi) on saavutettavissa. Tietoturva-asiantuntijat ovat olleet jo pitkään yksimielisiä, että täydellistä tietoturvallisuutta ei voida saavuttaa.  On siis syytä keskittyä sietokyvyn kehittämiseen. Tavallisen organisaation kannalta on syytä miettiä kauanko se esimerkiksi pystyy selviämään eri tietojärjestelmiään ja kuinka nopeasti mahdollisesti tuhoutunut tietojärjestelmä tai verkkoyhteys pystytään korvaamaan uudella.
Lue lisää »

8.2.2013

European SharePoint Conference 2013

Relator osallistui kuluneella viikolla European SharePoint Conference -tapahtumaan. Tapahtuma keskittyi monipuolisesti uuteen SharePoint 2013 -versioon. Esitysten taso oli kirjava – osa esityksistä oli rehellisiä rimanalituksia, mutta pääasiassa tarjolla oli laadukasta kuunneltavaa. Ulkoisesti esitykset noudattivat pääsääntöisesti samaa formaattia: PowerPoint-esityksissä oli kovasti tiiliä (eng. tiles) ja lähes jokaisessa esityksessä esiintyivät taikasanat social, mobile ja cloud. Esityksissä oli käytetty liukuvärejä ja animaatioita kenties hillitymmin kuin pitkään aikaan – ehkäpä tiilet ajavat saman asian?
Lue lisää »

7.11.2012

Sexy cyber

Kyberistä on tullut parin viime vuoden aikana muotisana, jolla markkinoidaan kaikkea mahdollista informaatioturvallisuuteen liittyvää. Ensimmäisessä aallossa tulivat tuotteet ja konsultointipalvelut, jonka jälkeen herättiin koulutusrintamalla. Periaatteessa kaikkeen, jota aiemmin markkinoitiin tietoturvaan kuuluvana, on lisätty kyber-etuliite.

Mistä kyberissä on oikein kyse? Itse sana kyber on peräisin jo vuosikymmenten takaa, jolloin sitä käytettiin osana kybernetiikka-termiä. Yleisin nykyinen määritelmä kyberille on, että se on uusi sähköisen tiedonvälityksen “alue”. Aiemmin on puhuttu englannin kielisellä termillä “global commons” yleisistä alueista, joita ei kukaan omista. Näitä alueita ovat meret, ilmakehä ja avaruus. Määritelmän mukaan kybermaailma on tullut näiden rinnalle neljänneksi yleiseksi alueeksi. Joissakin yhteyksissä kybermaailmasta käytetään myös termiä kyberavaruus.
Lue lisää »

25.10.2012

Lomakkeiden suunnittelusta iloa syksyyn

Syyssateiden pimentäessä iltoja Relator Oy tuo valoa pimeyteen ja kantaa kortensa kekoon parempien käyttöliittymien puolesta. Tällä kertaa kiinnostuksen kohteena ovat sähköiset lomakkeet, joiden täyttäminen monesti virittää kahvipöytäkeskusteluja.
Lue lisää »

31.5.2012

Laadukkaat vaatimukset ohjelmistojen elinkaarenhallinnan kivijalkana

Tarjouksen tulee täyttää Katakri-tietoturvavaatimukset. Käyttöliittymän tulee olla helppokäyttöinen. Sovelluksen tulee toimia Microsoftin tuotteista tutun käyttökokemuksen mukaisesti. Kuulostaako tutuilta lauseilta? Tällaisiin “vaatimuksiin” törmää kaiken aikaa sekä toimittajan roolissa tarjouspyyntöjä lukiessa että konsulttina asiakasprojekteissa.

Mitä vikaa näissä “vaatimuksissa” on? Periaatteessa ei mitään, parempi nimittäin ilmaista vaatimus puutteellisesti kuin olla mainitsematta asiasta lainkaan. Puutteellisestakin vaatimuksesta saa tarvittaessa jonkinlaisen tarttumapinnan aiheeseen ja asioita voi aina tarkentaa aikojen kuluessa. Laadukas vaatimus on kuitenkin yksikäsitteinen, testattavissa oleva – ja paljon muuta. Useimmiten epämääräiset vaatimukset liittyvät ns. itsestään selviin asioihin eli erityisesti tietoturvaan ja käyttöliittymään / käytettävyyteen. Vaatimusmäärittelyä laatiessa on helppo sivuuttaa tällaiset aiheet alkuvaiheessa ja lopussa onkin sitten niin kiire, ettei näihin aiheisiin ehdi riittävästi paneutumaan – kunnes aikaisessa vaiheessa laiminlyöty tietoturvan huomioiminen voi esimerkiksi siirtää tai estää käyttöönoton.
Lue lisää »

5.12.2011

Miksi tieto ei ole turvallista?

Viime viikkojen uutiset ovat nostaneet taas esille tietojärjestelmien tietoturvaongelmat. Tavallisen käyttäjän näkökulmasta voi vaikuttaa erikoiselta, että ihmisten henkilötietoja tai salasanoja ei ole suojattu riittävän hyvin tietovuotojen estämiseksi. Tietojärjestelmän kehittäjän näkökulmasta tietojen suojaaminen ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista kuin maallikosta saattaisi vaikuttaa.

Tietojärjestelmiä hankitaan karkeasti yleistäen kahdella tavalla; joko etukäteen määriteltynä kokonaisuutena tai pienemmissä osissa tehtävänä työnä. Ensimmäinen vaihtoehto on enemmän käytössä esimerkiksi julkishallinnossa, jossa hankinnan kokonaiskustannukset täytyy tietää hankinnasta päätettäessä. Jälkimmäistä tapaa taas käytetään usein yritysten tuotekehityksessä, jossa tuotekehitystä tehdään niin monta iteraatiota, että riittävä toiminnallisuuden ja luotettavuuden taso on saavutettu.
Lue lisää »

29.9.2011

ICT-hankinnat otsikoissa

Viime aikoina ei ole voinut välttyä huomaamasta, että suurten ICT-hankintojen onnistumisprosentti ei ole korkea. Jäävuoren huippuna on hehkuteltu VR:n ongelmia uuden järjestelmän käyttöönotossa. Keskustelu on vilkasta, kuten esimerkiksi Otso Kivekkään Muukalaisia vesirajassa -blogin juttu ja sen kommentit osoittavat.
Lue lisää »

10.9.2011

T-paita hankittu

Koville otti, mutta tunne on hieno! Ei kai Alppien ylittämisessä juosten ole kaikista näkökulmista katsottuna järkeä ollenkaan, mutta toisaalta kaikki osakilpailut aikarajan sisällä maaliin juosseille jaettava T-paita on tosi hieno.
Lue lisää »

7.9.2011

Viisi takana – kolme edessä

Kaikki on pitänyt laittaa pelin Alppeja ylittäessä. Vaikka etukäteen oli tiedossa, että jotain hyvin erikoista on kyseessä, niin silti tapahtuma on yllättänyt raskaudellaan. Eli vähän kuin tyypillinen projekti – onneksi ei aina osaa etukäteen sanoa, mikä on lopputulos tai miten siihen päädytään.
Lue lisää »

4.9.2011

Hyvää ja huonoa

Transalpine Runin toinen päivä oli odotetusti armoton. Parini joutui jättämään leikin kesken reilun 11 kilometrin kohdalla, kun jalka ei enää kestänyt alamäkijuoksua. Jotain reitistä kertoo se, että tuohon mennessä aikaa oli kulunut kaksi ja puoli tuntia.
Lue lisää »

3.9.2011

Kovaa peliä

Ensimmäinen päivä takana Transalpine Runissa ja kovaa oli peli liki kolmenkymmenen asteen helteessä. Oma vire oli koko ajan hyvä, mutta tällä kertaa parilla ei ollut paras päivä – huomenna voi sitten osat kääntyä.
Lue lisää »

29.8.2011

H-hetki lähestyy

Transalpine Run alkaa muutaman päivän kuluttua. Tässäpä uteliaille tilastotietoa projektini etenemisestä.

Vuoden vaihteen jälkeen kuntoilukilometrien jakauma on seuraava:

  • Juoksua 136 kertaa, 1209 km
  • Suunnistusta 48 kertaa, 315 km
  • Pyöräilyä 42 kertaa, 414 km
  • Hiihtoa 35 kertaa, 412 km
  • Yhteensä 329 harjoitusta ja 307 tuntia liikkumista tehokkaimmat hyötyliikunnatkin mukaan lukien

Lue lisää »

15.6.2011

Sosiaalista urheilutiedonhallintaa

Lupasin kirjoittaa kuulumisia Transalpine Run -projektistani säännöllisesti. Kevään aikana kaikki on sujunut mukavasti, tosin kiirettä on pitänyt ja joinain päivinä omat urheilut ovat jääneet kiireen keskellä väliin. Tiedonhallinnan konsulttina on kuitenkin ollut ilo todeta, että Internet on pullollaan aktiivikuntoilijoille sopivia ”sähköisiä työpöytiä”, jotka kummasti innostavat liikkumaan – samoin kuin minkä tahansa sähköisen työpöydän tulisi innostaa työntekoon ja tekemään siitä laadukkaampaa.

Kuntoilun näkökulmasta tärkeintä on löytää työpöydälle tarpeeksi helppokäyttöinen harjoituspäiväkirja. Toki excel ja sykemittareiden mukana tulevat harjoituspäiväkirjat ovat aivan käyttökelpoisia. Ne ovat perimmäisen tarpeen näkökulmasta jopa erinomaisia, mutta omalla kohdallani niiden käyttö on alkuinnostuksen jälkeen muuttunut vastenmieliseksi ja unohtunut pitkiksi ajoiksi.
Lue lisää »

18.4.2011

Toimitusjohtaja juoksemalla yli Alppien?

Työssä jaksaminen vaatii tunnetusti hyvää kuntoa. Ja sanonnan mukaan raskas työ vaatii raskaat huvit. En pidä Relatorin toimitusjohtajan hommia maailman rankimpana työnä, joten viime kesänä syntyneen päähänpiston tärkein innoke lienee riittävän vahva syntymähumala. Tarkoituksenani on nimittäin osallistua ensi syyskuussa Transalpine Run -tapahtumaan, jossa juostaan parikilpailuna kahdeksan päivän aikana Saksasta Itävallan ja Sveitsin kautta Italiaan – suoraan matkalle osuvien mäkien yli, tietysti.

Matkaa kertyy kahdeksan päivän aikana noin 250 kilometriä pisimmän päivän ollessa 50,7 km. Joka päivä noustaan enemmän tai vähemmän isoille huipuille, joten nousua kertyy riittävästi. Onneksi Jyväskylästä löytyy Kanavuori, jossa viimeksi eilen kävin haukkaamassa korkeaa ilmanalaa totuttelumielessä.
Lue lisää »