Integroi ja visualisoi – kolme säästövinkkiä tietojärjestelmien kehittämiseen

Uusien tietojärjestelmien käyttöönotto ja vanhojen ylläpito ovat pahimmillaan kallista puuhaa. Joskus hyvin pieneltä tuntuva puuttuva toiminnallisuus voi johtaa isoihin investointeihin, vaikka liiketoiminnan kannalta käytössä oleva tietojärjestelmä olisikin muuten sopiva. Kun seuraavan kerran joudut pohtimaan tietojärjestelmäostoksille lähtemistä, muista nämä kolme rahanarvoista vinkkiä, joiden avulla saat olemassa olevista järjestelmistäsi kaiken irti:

1. Yhdistä tietoja visuaalisesti

Tietojärjestelmissä on tietokantoja, joista löytyy rutkasti piilossa olevaa tietoa. Ratkeaisiko ongelmasi, jos voisit yhdistää eri tietokantojen tietoja ja visualisoida ne esimerkiksi aikaan, paikkaan tai henkilöön sidotusti käyttöliittymässä? Usein aivan uuden käyttöliittymäkomponentin toteuttaminen on nopeaa ja suoraviivaista verrattuna kokonaan uuden tietojärjestelmän rakentamiseen.

2. Integroi kevyesti

Vaikka järjestelmien yhdistäminen pidemmän päälle oikeaoppisesti voi johtaa integraatioalustojen hankkimiseen tai muihin hitaasti itsensä takaisin maksaviin ratkaisuihin, älä pelkää integraatioita. Kevyt ja helppokin voi olla perusteltu ja toimiva integraatioratkaisu, jolla pääsee vähintäänkin hyvään alkuun.

3. Seuraa aikaasi

Nuoret ovat mestareita löytämään appseja eli pieniä sovelluksia kulloinkin käsillä olevaan tarpeeseen. Voisiko esimerkiksi snapchat-kameralasit ratkaista huoltomiehen kommunikointi- ja visualisointiongelmat hankalasta kohteesta työnjohtoon tai voisiko chatbot-robotti korvata itsesi rutiiniluontoisissa tehtävissä? Internet on pullollaan käyttökelpoisia kuluttajille suunnattuja sovelluksia ja niistä yllättävän moni voisi sopia myös yrityskäyttöön asiansa osaavan tietoturvaan ja ohjelmistojen integrointiin erikoistuneen kumppanin avulla.

Tehokkuutta voi saavuttaa hyödyntämällä olemassa olevaa sekä yhdistelemällä sopivasti vanhaa ja uutta. Aina ei kannata hankkia täysin uutta, jos vanhasta on mahdollista saada riittävät hyödyt pienillä muutoksilla.