ICT-hankinnat otsikoissa

Viime aikoina ei ole voinut välttyä huomaamasta, että suurten ICT-hankintojen onnistumisprosentti ei ole korkea. Jäävuoren huippuna on hehkuteltu VR:n ongelmia uuden järjestelmän käyttöönotossa. Keskustelu on vilkasta, kuten esimerkiksi Otso Kivekkään Muukalaisia vesirajassa -blogin juttu ja sen kommentit osoittavat.

Tulilinjalla ovat sekä ostajat että toimittajat. Kyse on siis jostain ihan muusta kuin pelkästään VR:n tilanteesta. Kyseenalaistipa Tarkastusvirasto Turun Sanomissa jopa lähes koko toimialan ammattitaidon – tai ainakin isot IT-talot.

Relatorin sisällä käytyä keskustelua on seurattu innokkaasti. Tuntuu siltä, että valittu linjamme eli hankintakonsultointi ja laadun varmistaminen ICT-hankinnoissa on työntäyteinen jatkossakin. Toki kuka tahansa ICT-konsulttien suuresta joukosta voi laajasti tulkittuna tuntea olevansa hankintakonsultti, mutta käytännössä näin ei ole ja kokeneille, rehellisille ja ennen kaikkea riippumattomille avustajille on varmasti tarvetta – niin harvassa tällaisia loppujen lopuksi tänä päivänä on. Toki moni konsultti osaamisensa puolesta kuuluisi tähän sarjaan, mutta nykyisen työnantajansa leivissä saattaa jopa aiheetta leimautua puolueelliseksi jonkin tuotteen tai toimittajan puolestapuhujaksi ilman objektiivista arviointia. Pienehköille ja puolueettomille toimijoille on siis tilaa.

Jotta hankintakonsultoinnin tarjonnassa voisi erottua muutenkin kuin työntekijöiden CV:n pituuden ja kauneuden avulla, Relatorissa on jo useamman vuoden ajan kehitetty uutta palvelutuotetta, jonka avulla voidaan tehostaa ja nopeuttaa hankintaprosessia sekä parantaa hankittavan järjestelmän laatua. Tällä hetkellä hanke on siinä vaiheessa, että uskallamme luvata jotain tapahtuvan viimeistään ensi vuoden alkupuolella. Silloin Siilo-nimiseksi ristityn konseptimme ensimmäiset näkyvät tuotokset ovat jossain muodossa asiakkaittemme ilona. Seuraa siis sivujamme, jotain mielenkiintoista on luvassa.

-Kimmo